Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ALL TIME CLASSIC ΤΖΙΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΟΥ

Το τζιν παντελόνι είναι ένα αγαπημένο item της ντουλάπας σου από τότε που ήσουν παιδί. Θα ήθελες να ξέρεις όμως την ιστορία του πως δημιουργήθηκε, πως αναπτύχθηκε για να φτάσει σήμερα να είναι μία κλασική τάση και επιλογή μας;

Η ιστορία του τζιν ξεκινάει από την εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου που στα ταξίδια του για την ανακάλυψη της Αμερικής, το ύφασμα ήταν η πρώτη ύλη για την κατασκευή καραβόπανου στα πλοία του, που έφτασαν τελικά στον Νέο Κόσμο.

Κάποιους αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα το 1850, ο εικοσάχρονος βαυαρός μετανάστης Λιβάι Στρος, πήγε από την Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια ακολουθώντας τους χρυσωρύχους και πουλώντας το ανθεκτικό καραβόπανο για την ραφή ρούχων εργασίας. Οι Εργάτες όμως αυτό που χρειαζόντουσαν ήταν ανθεκτικά ρούχα που να αντέχουν τις δύσκολες δοκιμασίες της εργασίες τους, και παράλληλα να μην είναι τόσο σκληρό το ύφασμα. Έτσι, ο Στρος αποφάσισε να Χρησιμοποιήσει ένα γαλλικό βαμβακερό ύφασμα, που ονομαζόταν Serge de Nimes που σήμερα είναι γνωστό ως Denim.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εργάτες στα ορυχεία, ήταν ότι οι τσέπες τους σκίζονταν εύκολα. Τη λύση σκέφτηκε ο Τζέικομπ Ντέιβις, και δεν ήταν άλλη από τις μεταλλικές κόπιτσες που φέρουν και τα σημερινά τζινς. Πρότεινε, λοιπόν, στον Λιβάι Στρος να πληρώσει εκείνος για την πατέντα και να μοιραστούν τα κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευσή της.

Το πρώτο τζιν παντελόνι φημολογείται ότι πωλήθηκε το 1874, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα. Ο κωδικός 501 υπήρχε ήδη στα πρώτα τζιν που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, ενώ η δερμάτινη ετικέτα στο πίσω μέρος που απεικονίζει δύο άλογα να τραβούν ένα παντελόνι - σύμβολο του πόσο ανθεκτικά ήταν τα Levi’s προϊόντα - προστέθηκε το 1886 και συμβόλιζε την αντοχή του παντελονιού. Η εταιρία Levi Strauss & Co, η οποία είχε ιδρυθεί από το 1853, χρησιμοποίησε αυτή την παράσταση για να διαφημίσει την ανθεκτικότητα των προϊόντων της.

Αργότερα στο σχέδιο του τζιν προστέθηκαν οι θηλιές για να μπορεί να φορεθεί η ζώνη, όπως επίσης και τα κουμπιά που έκλειναν μπροστά το τζιν αντικαταστάθηκαν από φερμουάρ. Όταν μερικά χρόνια αργότερα έληξε η πατέντα του Στρος και του Ντειβιντ στην αγορά παραγωγής και πώλησης του τζιν μπήκαν και άλλες βιοτεχνίες όπως η OshKosh B’Gosh το 1895, η Blue Bell (αργότερα γνωστή ως Wrangler) το 1904, και η Lee Mercantile το 1911. Η τελευταία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου προμήθευε σχεδόν αποκλειστικά όλους τους εργάτες.

Αρκετά χρόνια αργότερα, θα κυκλοφορήσει το πρώτο γυναικείο τζιν, Lady Levi’s No 701. Ένα ψηλόμεσο παντελόνι, με θηλυκή και μοντέρνα γραμμή παρόμοιας κατασκευής με εκείνη του 501.

Τις δεκαετίες του 20 και του 30, οι ταινίες western του Χόλυγουντ έδωσαν αίγλη στο jean. Οι πρωταγωνιστές, όπως ο John Wayne και ο Gary Cooper, δημιούργησαν την εικόνα στους καταναλωτές ότι το τζιν είναι αυτό που χρειάζονται για τις καθημερινές του εμφανίσεις.Οι γυναίκες σταρ της εποχής όμως, όπως η Ginger Rogers και η Carole Lombard, έδειξαν στις γυναίκες πως μπορούν να τα εντάξουν και εκείνες στη καθημερινότητά τους. Την δεκαετία του 30, η Vogue αποκάλεσε το τζιν “Western chic”, εδραιώνοντας την θέση του στον χώρο της μόδας.

Τη δεκαετία του '50 τα τζιν γίνεται επίσημο ένδυμα της επαναστατικής νεολαίας. Το φορούν είδωλα της εποχής, όπως ο Marlon Brando και ο James Dean, και αμέσως το τζιν γίνεται σύμβολο νεολαίας που συνδέθηκε με την καουμπόικη κουλτούρα, την σκληρή εργασία και την νεανική εξέγερση.

Δέκα χρόνια αργότερα, το τζιν σε σε μαύρο χρώμα θα φορεθεί από τον Elvis Presley στον χαρακτηριστικό χορό του στο τραγούδι “Jailhouse Rock” της ομώνυμης, all-time-classic ταινίας. Την δεκαετία του 60, το τζιν θα φορεθεί από πολλούς αστέρες του rock n' roll, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί στην σκέψη όλων ότι το denim είναι  ένα "cool" κομμάτι για τη νεολαία, ένα σύμβολο εναντίον του κατεστημένου. Αποτέλεσμα ήταν να απαγορευτεί σε πολλά σχολεία.

Την δεκαετία του 70’, συνεχίζει να είναι σύμβολο της νεολαίας και της επανάστασης και φοριέται κατά κόρων από τους hippies της εποχής οι οποίοι αγωνίζονται εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ για την ισότητα, την ειρήνη και την αγάπη. Τα τζιν τότε γίνονται πιο σούρα, έχουν σχέδιο καμπάνα και μπορεί να είναι ζωγραφισμένα ή ξεθωριασμένα.

Την αμέσως επόμενη δεκαετία, το τζιν συναντά την πιο ακριβή, elegant εκδοχή του. Αλλάζει πάλι μορφή, και σε αυτό συνετέλεσαν οι μεγάλοι οίκοι μόδας όπως είναι ο Calvin Klain και η Guess που το ανεβάζουν στα Catwalks της εποχής, αλλά και διάσημοι ηθοποιοί όπως η Brooke Shields το διαφημίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μεγάλοι οίκοι υψηλής ραπτικής όπως είναι οι Versace, Dior και Dolce Cabana δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι, και την δεκαετία του 90 θα  χρησιμοποιήσουν το τζιν στις Collection τους και θα το κάνουν σύμβολο της ποπ κουλτούρας που κυριαρχεί την δεκαετία αυτή.

Φτάνοντας πλέον στην δεκαετία των 00s’ τα τζιν γίνονται χαμηλοκάβαλα, και slim. Η hip - hop φέρνει στη μόδα τζιν παντελόνια πολύ πιο φαρδια αλλά και buggy. Επίσης, είναι πολύ δημοφιλής και οι εκδοχές του σκισμένου jean και με ξεβαμμένα. Παράλληλα,δαπανώνται και πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποκτήσουν ένα vintage Levi’s.

Σχεδόν 2 αιώνες μετά, το τζιν παραμένει πάντα επίκαιρο, σύμβολο της νεολαίας και απαραίτητη επιλογή. Απ’ ότι φαίνεται θα παραμείνει στον κόσμο της μόδας και θα εμπνέει μεγάλους οίκους μόδας, μικρές βιοτεχνίες αλλά και κάθε μία από εμάς, ώστε να χτίζουμε ευφάνταστα καθημερινά outfits.

 

Βάια


Προτεινομενα

Σακάκι Τζιν
Σακάκι Τζιν
Sale

Σακάκι Τζιν

Αρχική τιμή €53,94
Αρχική τιμή €89,90 Τελική τιμή €53,94
Τζιν Παντελόνι με Στρας στο Τελείωμα
Τζιν Παντελόνι με Στρας στο Τελείωμα
Sale

Τζιν Παντελόνι με Στρας στο Τελείωμα

Αρχική τιμή €38,94
Αρχική τιμή €64,90 Τελική τιμή €38,94
Πουκάμισο Τζιν Oversized
Πουκάμισο Τζιν Oversized
Sale New

Πουκάμισο Τζιν Oversized

Αρχική τιμή €44,94
Αρχική τιμή €74,90 Τελική τιμή €44,94