Είναι γεγονός ότι η μόδα μας απασχολεί όλους. Αποτελεί αντικείμενο λατρείας για χιλιάδες ανθρώπους και τρόπο έκφρασης. Ουσιαστικά είναι μία τέχνη, στην οποία δεν είναι όλα λαμπερά και όμορφα όπως κάποιοι πιστεύουν.

Η βιομηχανία της, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μεγάλα brand μαζικής παραγωγής καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά την εργασία και τα παιδιά.

Ένα brand χαρακτηρίζεται ηθικό όταν υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες παραγωγής του ρούχου καθώς και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του. Απαραίτητη είναι η διασφάλιση ότι το ρούχο έχει φτιαχτεί σε εργοστάσιο που τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, αμείβει τουλάχιστον με τον κατώτατο νόμιμο μισθό τους εργαζομένους του και τέλος, δεν απασχολεί παιδιά στις εγκαταστάσεις του, κάτι το οποίο είναι μια τεράστια πληγή στα εργοστάσια παραγωγής ρούχων.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως έχουν αλλάξει πλήρως τα πράγματα στην μόδα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει και εσύ να προσαρμόσεις τις επιλογές σου. Αν αναρωτιέσαι πως θα το κάνεις αυτό θα σου δώσω μερικά απλά tips για να αποκτήσεις ουσιαστικές, ηθικές και βιώσιμες συνήθειες.

 

Απέφυγε το fast fashion.

Είναι γεγονός ότι ο όρος βιωσιμότητα στην μόδα κυρίως αντιπαρατίθεται στις αλυσίδες γρήγορης μόδας καθώς οι τελευταίες ευθύνονται για την μόλυνση του περιβάλλοντος με την παραγωγής χιλιάδων τόνων ρούχων που καταλήγουν στα σκουπίδια, χρησιμοποιούν παιδιά στην παραγωγή ρούχων, τα οποία εργάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Προτίμησε μικρά brands, ελληνικές εταιρείες οι οποίες παράγουν στην Ελλάδα. Εκτός από την ηθική πλευρά αυτής της επιλογής επιπλέον, θα υποστηρίξεις την ελληνική οικονομία και θα βρεις ρούχα πρωτότυπα και ιδιαίτερα. Σε αντίθεση με την επιλογή των ρούχων γρήγορης μόδας που τα συναντάμε παντού και δεν ξεχωρίζουν.

 

Δώσε δεύτερη ζωή στα ρούχα που θέλεις να ξεφορτωθείς

Μετά από την εκκαθάριση της ντουλάπας μας καλό είναι τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε να μην καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων. Κάτι τέτοιο θα έχει οπωσδήποτε αντίκτυπο στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αντίθετα, ένα ρούχο που πλέον δεν θέλεις να φοράς, μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς.

Πρώτα από όλα μπορούμε να τα δωρίσουμε σε συγγενείς και φίλους που μπορεί να ενδιαφέρονται. Επίσης μπορούμε να τα δωρίσουμε σε οργανισμούς που δίνουν δεύτερη «ζωή» στα ρούχα, μετατρέποντας το σε πανάκι καθαρισμού, θήκη μαξιλαριών, χειροποίητη τσάντα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ένα νέο ρούχο.

Τέλος υπάρχουν και κέντρα που συγκεντρώνουν παλιά ρούχα και τα οποία ανακυκλώνουν, παράγοντας νέα οικολογικά υφάσματα.

 

Δώσε παράταση στη διάρκεια ζωής των ρούχων

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, αν έχεις ρούχα τα οποία ενώ σου αρέσουν, δεν ταιριάζουν πλέον στον σωματότυπό σου ή έχουν κάποιο ελάττωμα μπορείς να τα μεταποιήσεις σε κάποια μοδίστρα της περιοχής σου.

Οι μοδίστρες μπορούν να σε ενημερώσουν αν μπορεί να επιδιορθωθεί κάποιο ρούχο αλλά να σου δώσουν και συμβουλές για το πώς θα μπορέσεις να το μεταποιήσεις ώστε να υιοθετήσεις κάποιο trend. Στην διαδικασία αυτή μπορείς να βοηθήσεις και εσύ αναζητώντας εικόνες στο internet για το πώς μπορείς να μεταποιήσεις κάποιο ρούχο και να προτείνεις και εσύ νέα σχέδια και ραφές. Μία διαδικασία πολύ δημιουργική που μπορεί να σου αποκαλύψει νέα ενδιαφέροντα.

Έτσι αποκτάς με ελάχιστο κόστος καινούργια ρούχα, κομμένα και ραμμένα για εσένα.

 

Φτιάξε μία Capsule wardrobe

Η capsule wardrobe, όπως έχουμε ξαναπεί είναι ένας τρόπος οργάνωσης της γκαρνταρόμπας σου, βασισμένος σε ένα αριθμό ποιοτικών, ευέλικτων και ευδιάκριτων ρούχων. Η ιδέα είναι να δημιουργήσεις μια συλλογή από κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν εύκολα μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι πολλά διαφορετικά σύνολα ρούχων.

Έτσι, όχι μόνο θα αποφύγεις τις άσκοπες αγορές, αλλά θα ανακαλύψεις διαφορετικούς τρόπους να φορέσεις τα ρούχα σου. Μ’ αυτό τον τρόπο κάνεις οικονομία, αποφεύγεις την υπερκατανάλωση και συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ενδυμάτων.

 Προτίμησε την δερματίνη και την οικολογική γούνα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη της βιώσιμης μόδας ήταν και η προστασία των ζώων που κακοποιούνταν προκειμένου να παραχθούν οι γούνες και τα δερμάτινα ρούχα.

Επιλέγοντας ρούχα από δερματίνες και οικολογικές γούνες κάνουμε μία ηθική και βιώσιμη επιλογή. Άλλωστε τα υλικά που φτιάχνονται τα ρούχα αυτά είναι εξελιγμένα και έχουν απίστευτη εφαρμογή, υφή και αίσθηση και αντοχή στον χρόνο.

Η βιώσιμη μόδα δεν αποτελεί απλώς μια τάση αλλά μια αναγκαία μετάβαση προς πιο υπεύθυνες καταναλωτικές συνήθειες και παραγωγικές πρακτικές. Η επιλογή να υιοθετήσουμε τη βιώσιμη μόδα μέσα από την προτίμηση σε πιο ηθικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, η υποστήριξη διαφανών εταιρειών και η προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, αποτελούν βασικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Κάθε μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μετράει, και η διαφορά αρχίζει από εμάς.

 

 Βάια


Προτεινομενα

Πουκάμισο Τζιν Oversized
Πουκάμισο Τζιν Oversized
Sale New

Πουκάμισο Τζιν Oversized

Αρχική τιμή €44,94
Αρχική τιμή €74,90 Τελική τιμή €44,94
Βαμβακερή Μπλούζα Μαύρη με Ριγέ Μανίκι και Λουλούδι
Βαμβακερή Μπλούζα Μαύρη με Ριγέ Μανίκι και Λουλούδι
Sale New

Βαμβακερή Μπλούζα Μαύρη με Ριγέ Μανίκι και Λουλούδι

Αρχική τιμή €23,94
Αρχική τιμή €39,90 Τελική τιμή €23,94
Φούστα δερματίνη pencil πετρόλ
Φούστα δερματίνη pencil πετρόλ
Sale

Φούστα δερματίνη pencil πετρόλ

Αρχική τιμή €34,95
Αρχική τιμή €69,90 Τελική τιμή €34,95